Glejak to nie wyrok! / Fundacja Radia ZET

Lipiec 2010

Marzec 2015

Szanowni Państwo,

do Fundacji Radia ZET wciąż trafiają osoby pełne nadziei, że pomożemy w leczeniu glejaka, poradzimy gdzie się zgłosić, zbierzemy fundusze na ten cel. Niestety, nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Działalność Fundacji Radia ZET jest skoncentrowana na pomocy w leczeniu wad serca u dzieci. Nie prowadzimy działalności na rzecz osób chorych na glejaka. Jeden raz, wyjątkowo, zorganizowaliśmy spotkanie z niezwykłym człowiekiem, Jerrym Kline'm, którego organizm przez wiele lat znakomicie sobie radził z nowotworem. Opis spotkania, wraz z filmami znajdziecie Państwo poniżej . Mamy nadzieję, że lektura tchnie w Państwa optymizm, tak potrzebny w walce z chorobą.

Lipiec 2010

Jerrym Kline tchnął w chorych nadzieję

Z inicjatywy Fundacji Radia ZET 17 sierpnia w Instytucie Onkologii W Warszawie odbyło się niezwykłe spotkanie. Z pacjentami, ich rodzinami i personelem medycznym spotkał się Jerry Kline, Amerykanin z Teksasu, który od 6,5 roku zmaga się z glejakiem wielopostaciowym (glioblastoma multiforme, GBM) – najbardziej złośliwym nowotworem mózgu, który zabija przeciętnie w ciągu 6-12 miesięcy. Tak długie przeżycia jak u Jerry’ego zdarzają się niezmiernie rzadko; stanowią zaledwie promil spośród wszystkich, których ta choroba dotyka.

Swoją prezentacją zmagań z chorobą Jerry chciał tchnąć wiarę we wszystkich tych, których GBM dotyka – pacjentów i ich zrozpaczone rodziny. „Glejak to nie wyrok” – tak brzmiał tytuł tego spotkania.

- Jest mi niezmiernie miło, że po spotkaniu z Jerrym Klinem widziałam, jak umęczeni chorobą pacjenci i ich bliscy opuszczali Instytut Onkologii z uśmiechem na twarzy. Podkreślali, że ten człowiek dał im nowy zastrzyk nadziei - mówi Iza Szumielewicz, Dyrektor Fundacji Radia ZET.

Jerry (53 lata, żona, pięcioro dzieci) nie pogrążył się w czarnych myślach o śmierci. Podkreślał, jak bardzo ważna jest postawa pacjenta, z jednej strony odpowiednia i – co tu dużo mówić – przerażająca wiedza o chorobie, a z drugiej otoczenie się lekarzami, którym pacjent ufa i od których wymaga: „Proszę powiedzieć mi nawet najgorszą prawdę, ale proszę dać mi też nadzieję”.

Ważna jest samodyscyplina (regularne zażywanie leków, odpowiednia dieta i aktywny, ale nie obciążający organizmu tryb życia), comiesięczne badania krwi i badania MRI (rezonans magnetyczny), wykonywane regularnie co dwa miesiące tak, żeby w odpowiednim momencie wychwycić progresję choroby.

Ale Jerry miał też dużo szczęścia. Testy genetyczne jego guza pokazały, że nowotwór jest podatny na cocktail Avastinu (preparat podawany w Polsce, choć całkowicie odpłatny) i Carboplatinum (chemioterapeutyk stosowany w Polsce). Dla Jerry’ego to był cocktail życia, dla guza – cocktail Mołotowa.

Dzięki temu Jerry żyje z chorobą już 6,5 roku. Jeszcze bardziej niezwykłe jest to, że zwalczył 3 wznowy bez konieczności operacji, a jedynie farmakologicznie, własnie koktajlem Avastinu i Carboplatinum. Każdy następny odrost guza był coraz mniejszy; ostatni miał zaledwie 4 mm (pierwotny guz miał 4 cm – wycięty makroskopowo w całości).

Po prezentacji Jerry bardzo długo odpowiadał na pytania, a na koniec spotkania zaprezentował swoją książkę „An Unremarkable Man”, która tydzień wcześniej wyszła spod prasy drukarskiej. Książka jest dostępna na portalu Amazon.com w wersji anglojęzycznej. Dochód z jej sprzedaży Jerry w całości przeznaczy na cele charytatywne.

O zmaganiach Jerry’ego Kleina z GBM szczegółowo można poczytać na www.jerrykline.com. W razie pytań proszę pisać na adres klines7@verizon.net

Zaproszenie na spotkanie "Glejak to nie wyrok"

Fundacja Radia ZET zaprasza na spotkanie z Jerrym Klinem - Amerykaninem, który od 6 lat skutecznie walczy z glejakiem wielopostaciowym (glioblastoma multiforme). Glejak to najbardziej złośliwy nowotwór mózgu, chorzy żyją przeciętnie do 12 miesięcy. Jerry szczęśliwie wymknął się statystykom i pokonał trzy wznowy nowotworu.

Po operacji w 2004 roku Jerry poddał się terapii skojarzonej (seria naświetlań plus temodal). Wznowy już nie wymagały operacji. Jerry pokonał je farmakologicznie, przyjmując dożylnie chemioterapeutyczny koktajl, złożony z avastinu i carboplatinum.

Dziś Jerry czuje się świetnie! Jest aktywny zawodowo, o swojej walce z chorobą napisał książkę, która niedługo ukaże się na rynku amerykańskim. Polskę odwiedza na zaproszenie Fundacji Radia ZET, która spotkaniem z nim chce tchnąć nadzieję we wszystkich chorych na glejaka i ich rodziny.

"Glejak to nie wyrok" - spotkanie pod tym hasłem odbędzie się 17 sierpnia 2010 roku o godz. 11 w Centrum Onkologii w Warszawie, ul. Roentgena 5, w Auli im. Prof. Tadeusza Koszarowskiego (wejście G, I p.).

Wstęp wolny, zapewnione tłumaczenie prezentacji i dyskusji.

Serdecznie zapraszamy!

Strona www Jerry'ego Kline'a>>