"Mądre Bajki" na ratunek małym sercom / Fundacja Radia ZET

Chcesz pomóc

Pamiętaj, liczy się
każda złotówka.

"Mądre Bajki" na ratunek małym sercom

Grudzień 2016

Na ratunek sercu dziecka: Kulczyk Foundation przekazała pieniądze na sprzęt medyczny dla małych pacjentów w Łodzi

Równo i miarowo. Pomimo choroby. Z nadzieją na wyzdrowienie. Tak powinno bić serce dziecka, o życie którego walczą wspaniali lekarze z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Kulczyk Foundation przekazało Fundacji Radia ZET 150 tys. zł, które pozwolą na zakup kardiomonitorów i pomp infuzyjnych dla dzieci z poważnymi schorzeniami kardiologicznymi.

– Nie ma ważniejszej rzeczy niż walka o życie i zdrowie dzieci. Tu nie możemy iść na żadne kompromisy – podkreśla Dominika Kulczyk, Prezes Kulczyk Foundation. Pieniądze przekazane opiekującej się dziećmi Fundacji Radia ZET pochodzą ze sprzedaży książeczki z audiobookiem „Mądre Bajki z całego świata”. – To edukacyjny projekt naszej fundacji. Bajki z różnych stron świata czytane są przez artystów. Towarzyszą im ćwiczenia, które pokazują dzieciom czym jest empatia. „Mądre Bajki z całego świata” są konsekwencją telewizyjnego serialu pomocowego „Efekt Domina”. Pomagamy pomagać, ale też staramy się rozbudzać wrażliwość. A w tym przypadku ta pomoc jest szczególnie namacalna, bo każdy kto kupił bajki powinien czuć się darczyńcą łódzkiego Centrum – tłumaczy Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Zarządzająca Kulczyk Foundation.

Za przekazane pieniądze zostanie kupione kilkanaście kardiomonitorów i pomp infuzyjnych. Ze sprzętu skorzystają dzieci ze schorzeniami o podłożu sercowo-naczyniowym, leczone m. in. w Klinice Anestezjologii i Intensywnej Terapii Medycznej, Klinice Neonatologii, Klinice Kardiochirurgii i Klinice Kardiologii.

Za hojny dar serca serdecznie dziękujemy.