Warsztaty dla rodziców dzieci z wadami serca / Fundacja Radia ZET

Chcesz pomóc

Pamiętaj, liczy się
każda złotówka.

Warsztaty dla rodziców dzieci z wadami serca

Październik 2017

Jak wzmocnić siebie, by wspólnie przetrwać kryzys w chorobie dziecka? Jak opanować lęk i działać w obliczu trudnej diagnozy? Odpowiedzi na to, i wiele innych, trudnych pytań poszukają uczestnicy warsztatów psychologicznych organizowanych 21 października przez Stowarzyszenie Rodziców Dzieci z Wrodzonymi Wadami Serca „Serduszka z Prokocimia” przy wsparciu Fundacji Radia ZET w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie.

- Państwa dziecko ma wadę serca – taką diagnozę słyszy każdego roku około trzech tysięcy rodziców w Polsce. Średnio co trzeci z nich dowiaduje się również, że ich dziecko nigdy nie będzie zupełnie zdrowe, ponieważ wada serca jest bardzo ciężka lub połączona z innymi niepełnosprawnościami. Dla rodzica jest to szok.

Wiemy, co to przeżyć rozpacz i załamanie po takiej diagnozie, bo sami tego doświadczyliśmy. Znamy bezgraniczny strach o życie własnego dziecka, gdy właśnie toczy walkę o życie - po raz pierwszy, drugi i kolejny – mówi Ewelina Czepil, prezes Stowarzyszenia „Serduszka z Prokocimia” i mama 2-letniego Jasia z HLHS. - Wiemy, jak to jest nieustannie prosić o cud, o zachowanie przy życiu, o zdrowie. Stąd pomysł na cykl warsztatów psychologicznych, dzięki którym rodzice będą mieli szansę wzmocnić swoje kompetencje i poznać narzędzia, które pomogą im pokonywać codzienne trudności w życiu z chorym dzieckiem.

Cykl warsztatów „Wokół serduszkowej rodziny. Rodzice – Rodzicom" organizowany jest pod honorowym patronatem dr hab. n. med. Tomasza Mroczka i w partnerstwie z Fundacją Radia ZET. Pierwsze spotkanie odbędzie się w sobotę, 21 października, w godz. 9:30 - 16:00 na terenie Uniwersyteckiego Szpital Dziecięcego w Krakowie – Prokocimiu (sala obok kawiarni Za Witrażem).

Formularz rejestracji znajdziecie tutaj:

Stowarzyszenie „Serduszka z Prokocimia” to organizacja rodzicielska powstała w 2016 roku. Założycielami są rodzice dzieci z wadami serca. Do tej pory swoje działania kierowali w stronę małych pacjentów – organizując dla nich atrakcje z okazji św. Mikołaja i Dnia Dziecka oraz przekazując sprzęt medyczny dla oddziału kardiologii. – Naszą pomocą chcemy objąć także rodziców często zrozpaczonych, przestraszonych, zagubionych. My sami doceniamy ogromną wagę pomocy i rady, którą otrzymujemy od innych rodziców - tych, którzy już przeszli przez to samo. Teraz chcemy się odwdzięczyć i choć trochę pomóc innym – podkreśla Ewelina Czepil.

Fundacja Radia ZET od 2016 roku współpracuje ze Stowarzyszeniem „Serduszka z Prokocimia” przy organizacji akcji na rzecz pacjentów USD w Krakowie, aby w szczególny sposób wspierać dzieci z wadami serca i ich rodziców. Dzięki współpracy udało się zorganizować: Mikołajki na sportowo - świąteczną imprezę z udziałem znanych polskich sportowców, Dzień Dziecka połączony z Dniem Matki, w czasie którego dzieci miały warsztaty z robotyki, a mamy przebywające z dziećmi w szpitalu mogły skorzystać z zabiegów pielęgnacyjnych i fryzjerskich.