#Dziecinnie proste - Oliwka
fot. archiwum rodzinne

#Dziecinnie proste - Oliwka

Oliwka urodziła się jako zdrowe dziecko. Niestety, dość szybko okazało się, że ma wadę mózgowia, małogłowie i opóźnienie rozwoju psycho-ruchowego. I że nigdy nie będzie w pełni samodzielna. Ale jej rodzice starają się o codzienną rehabilitację, która pomoże Oliwce dojść do jak największej sprawności. Pomóżmy im osiągnąć upragniony cel.

Oliwka ma prawie 4 latka. Nie wstaje, nie siada sama, nie mówi. Mimo to potrafi przekazać całą sobą, jak bardzo cieszy się, gdy widzi rodziców, starszą siostrę, babcię. Uśmiecha się wtedy, macha rączkami. Bardzo lubi spacery w wózku z tatą po lesie, cieszy się gdy jest w przedszkolu. Aby móc komunikować się z córką, rodzice korzystają z systemu obrazkowego na komputerze. Dzięki niemu Oliwka może wybrać co ma ochotę zjeść, jaką bajkę obejrzeć. Starają się też odczytywać jej gesty, i idzie im coraz lepiej. Najbardziej cieszą się, gdy dziewczynka sama, bez dodatkowego urządzenia potrafi pokazać czego potrzebuje.

„Ostatnio, gdy moja mama była z nią na spacerze, Oliwia pokazała jej, że chce być posadzona na huśtawce na placu zabaw. Gdy to się stało, na twarzy córki od razu pojawił się uśmiech!”- opowiada pan Bartosz, tata Oliwki.

Rodzice Oliwki mieli nadzieję, że wadę mózgowia da się usunąć operacyjnie i będzie wszystko dobrze. Niestety pokazało się, że pozostaje tylko rehabilitacja. Dlatego walczą o nią z całych sił. I są dumni z każdego postępu, każdego małego sukcesu. Czasem zastanawiają się jakby to było, gdyby była zdrowa i mogliby jeździć razem na rowerze, biegać, skakać, tak jak ze starszą siostrą Oliwki.

"

„Marzeń jest dużo, ale jedno jest najważniejsze – żeby Oliwka chodziła.” - z nadzieją mówi pan Bartosz. "

Pomóżmy Oliwce razem! Wystarczy wysłać SMS o treści „Serce” pod nr 7245 za 2,46 zł brutto.

To dziecinnie proste!
Cały dochód z SMS-ów charytatywnych przeznaczymy na pomoc potrzebującym.
Dziękujemy operatorom sieci Orange, Play, T-Mobile, Heyah i Plus za wsparcie akcji i przekazanie całkowitej kwoty dochodu z SMS- ów na rzecz potrzebujących.
Na łączną kwotę uzyskaną przez Fundację Radia ZET składa się:
- 2 zł 46 gr (2 zł + VAT) z tytułu jednego SMS-a, w odniesieniu do SMS-ów otrzymanych od osób korzystających z usług operatorów: Polkomtel Sp. z o.o. oraz Orange Polska S.A., z wyjątkiem usług przedpłaconych (tzw. prepaid);
- W odniesieniu do pozostałych SMS- ów: 2 zł z tytułu jednego SMS-a.