Warsztaty dla rodziców dzieci z wadami serca

Duże emocje towarzyszyły uczestnikom pierwszych warsztatów psychologicznych dla rodziców dzieci z wadami serca zorganizowanych 21 października w Krakowie przez Fundację Radia ZET i Stowarzyszenie „Serduszka z Prokocimia”.

W Polsce co roku rodzi się około 3 000 dzieci z wrodzonymi wadami serca. Często wymagają operacji nawet w kilka dni po porodzie. Dla ich rodzin to prawdziwy dramat. W jednej chwili muszą zmierzyć się z ogromnym strachem o zdrowie i życie dziecka. Jednocześnie walczą, by zapewnić mu spokój i zminimalizować traumę, związaną z pobytem w szpitalu, operacją i innymi zabiegami.
Chcąc w szczególny sposób wspierać rodziców dzieci z wadami serca, Fundacja Radia ZET oraz Stowarzyszenie Rodziców Dzieci z Wrodzonymi Wadami Serca „Serduszka z Prokocimia” pod honorowym patronatem dr hab. n. med. Tomasza Mroczka zorganizowały warsztaty, pt. „Przeżycia towarzyszące chorowaniu małego dziecka. Perspektywa dzieci i ich rodziców”. Zajęcia odbyły się w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie.

Warsztaty i wymiana doświadczeń

W prawdziwie rodzinnej atmosferze uczestnicy uczyli się, jak radzić sobie z emocjami w obliczu choroby dziecka, jak udzielić mu wsparcia i zbudować poczucie bezpieczeństwa. Rodzice zastanawiali się, w jaki sposób choroba dziecka wpłynęła ich rodziny. Szukali odpowiedzi na pytanie, co robić, by wzmocnić rodzinne więzi i wspólnie pokonać codzienne trudności.

Warsztaty dla rodziców, zabawa dla dzieci

Dzieci osób uczestniczących w warsztatach oraz dzieci przebywające w Klinice Kardiologii USD mogły w tym czasie wziąć udział w specjalnie zorganizowanych zajęciach artystycznych.
Realizacja warsztatów była możliwa dzięki Dyrekcji Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego, rzeczniczce Szpitala Natalii Adamskiej – Golińskiej, Pani Dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych Nr 3 Alicji Szmuc – Jaskot oraz Pani Ewie Pomorskiej – Kroczce z Koła Towarzystwa Przyjaciół Dzieci Prokocimek, którym serdecznie dziękujemy za życzliwość i zrozumienie.