Misja i działania Fundacji

03.10.2017 12:59

W gonitwie dnia codziennego łatwo przeoczyć, że wiele rodzin prowadzi walkę o zdrowie najbliższych. Często największym problemem potrzebujących jest brak funduszy na odpowiednie leczenie i rehabilitacje. Dlatego celem Fundacji Radia ZET jest niesienie pomocy tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna.

,1,article
Misja i działania Fundacji

Fundacja Radia ZET powstała w 1999 roku i jest jedyną radiową organizacją charytatywną w Polsce. Obejmujemy opieką najbardziej potrzebujących i bezbronnych: osoby chore, niepełnosprawne, a w szczególności dzieci.

Naszym Fundatorem jest jedna z największych i najpopularniejszych ogólnopolskich stacji radiowych.

"
Działalność w organizacji pomocowej, tak jak dziennikarstwo, wynika z poczucia życiowej misji. Ta misja ma wiele wymiarów, zwłaszcza kiedy szeroki zasięg radia można przekuć w działalność społeczną
"

Działalność Fundacji w liczbach:

•    27 mln zł zebrane na pomoc potrzebującym w latach 2008-2016
•    10 szpitali w całej Polsce korzystających ze sprzętu wartości ponad 10 mln zł finansowanego przez Fundację
•    5 mln zł przekazanych na zakup sprzętu do pierwszej w Europie pediatrycznej sali hybrydowej wybudowanej w USD w Krakowie
•    4,7 mln zł przeznaczonych na dofinansowanie skomplikowanych operacji serc małych pacjentów
•    Ponad 600 dzieci z rodzinnych domów dziecka wysłanych na ferie i wakacje
•    Ponad 1 mln zł przekazane na usuwanie skutków klęsk żywiołowych w Polsce.

,1,original
fundacja_infografika

Tak szeroka pomoc Fundacji Radia ZET nie byłaby możliwa, gdyby nie hojność darczyńców, a wśród nich szczególnie słuchaczy stacji radiowych Grupy Eurozet. Oni często są pierwszymi odbiorcami naszych kampanii i jako pierwsi  odpowiadają na nasze apele o pomoc.

Środki, które możemy przekazać potrzebującym pochodzą m.in. z:

•    darowizn od osób fizycznych
•    darowizn od osób prawnych
•    wpływów z SMS-a charytatywnego
•    odpisu 1% podatku dochodowego od osób fizycznych
•    zbiórek publicznych.

Jesteśmy wdzięczni za dobre serce, jakim dzielicie się z naszymi naszym podopiecznymi. Za materialne i niematerialne wsparcie działań Fundacji: każdą przekazaną nam złotówkę, każdy wysłany SMS i post w serwisach społecznościowych, który przekażecie dalej. W ten sposób mamy szansę pomagać tym, którzy nas najbardziej potrzebują.

Dziękujemy, że jesteście i działacie razem z Fundacją.