Misja i działania Fundacji

03.10.2017 12:59

W gonitwie dnia codziennego łatwo przeoczyć, że tuż obok nas wiele rodzin prowadzi prawdziwą walkę o zdrowie najbliższych. Często największym problemem, z jakim się borykają jest brak funduszy na leczenie i terapie. Celem Fundacji Radia ZET jest docieranie do tych najbardziej poszkodowanych przez los.

Misja i działania Fundacji

Fundacja Radia ZET powstała w 1999 roku i jest jedyną radiową organizacją charytatywną w Polsce. Obejmujemy opieką najbardziej potrzebujących i bezbronnych: osoby chore, niepełnosprawne, a w szczególności dzieci. Nie pozostajemy obojętni na to co dzieje się wokół nas, szczególnie na ludzkie tragedie, dlatego wspieramy ludzi, dotkniętych klęskami żywiołowymi lub innymi zdarzeniami losowymi.
Naszym Fundatorem jest jedna z największych i najpopularniejszych ogólnopolskich stacji radiowych.

"
Działalność w organizacji pomocowej, tak jak dziennikarstwo, wynika z poczucia życiowej misji. Ta misja ma wiele wymiarów, zwłaszcza kiedy szeroki zasięg radia można przekuć w działalność społeczną
"

– podkreśla Dyrektor Fundacji Radia ZET Aneta Lejman.

Misję charytatywną Fundacja realizuje głównie poprzez pomoc indywidualnym podopiecznym, zwłaszcza dzieciom. Finansujemy ich rehabilitację, zakup leków i środków medycznych.
Wspieramy także instytucje i placówki medyczne przekazując im sprzęt medyczny i wyposażenie niezbędne do leczenia pacjentów. Obdarowaliśmy m.in. Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, Dziecięcy Szpital Kliniczny w Lublinie, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie.

Działalność Fundacji w liczbach:

•    27 mln zł zebrane na pomoc potrzebującym w latach 2008-2016
•    10 szpitali w całej Polsce korzystających ze sprzętu wartości ponad 10 mln zł finansowanego przez Fundację
•    5 mln zł przekazanych na zakup sprzętu do pierwszej w Europie pediatrycznej sali hybrydowej wybudowanej w USD w Krakowie
•    4,7 mln zł przeznaczonych na dofinansowanie skomplikowanych operacji serc małych pacjentów
•    Ponad 600 dzieci z rodzinnych domów dziecka wysłanych na ferie i wakacje
•    Ponad 1 mln zł przekazane na usuwanie skutków klęsk żywiołowych w Polsce.

fundacja_infografika

Tak szeroka pomoc Fundacji Radia ZET nie byłaby możliwa, gdyby nie hojność darczyńców, a wśród nich szczególnie słuchaczy stacji radiowych Grupy Eurozet. Oni często są pierwszymi odbiorcami naszych kampanii i jako pierwsi  odpowiadają na nasze apele o pomoc.

Środki, które możemy przekazać na  potrzebującym, pochodzą m.in. z:

•    darowizn od osób fizycznych
•    darowizn od osób prawnych
•    wpływów z SMS-a charytatywnego
•    odpisu 1% podatku dochodowego od osób fizycznych
•    zbiórek publicznych.

Jesteśmy wdzięczni za dobre serce, jakim dzielicie się z naszymi naszym podopiecznymi. Za materialne i niematerialne wsparcie działań Fundacji: każdą przekazaną nam złotówkę, każdy wysłany SMS i post w serwisach społecznościowych, który przekażecie dalej. W ten sposób mamy szansę pomagać tym, którzy nas najbardziej potrzebują.

Dziękujemy, że jesteście i działacie razem z Fundacją.