Rozlicz PIT i pomóż odzyskiwać zdrowie i samodzielność

26.02.2021 08:33
Rozlicz PIT i pomóż odzyskiwać zdrowie i samodzielność

Chodzenie, mówienie, nawiązywanie kontaktu to dla wielu z nas dziecinnie proste. Ale nie dla wszystkich. Są osoby, dla których to bardzo trudne. To osoby ciężko chore i z niepełnosprawnościami, takie jak podopieczni Fundacji Radia ZET.

Nasze działania wspierają:

kolaż1

Do tegorocznej akcji, w której zachęcamy słuchaczy Radia ZET do przekazywania 1% podatku na rzecz podopiecznych Fundacji Radia ZET, zaprosiliśmy osoby sławne i lubiane, które spełniają się w swoich zawodach, a ich narzędziem pracy są oni sami, a dokładnie ich ciało, głos, siła mięśni. Sprawność i zdrowie to cechy bez których nie byliby w stanie realizować siebie. Jakie to jest wspaniałe, że mogę wstać, mogę się przeciągnąć, mogę słyszeć, mogę patrzeć, mogę chodzić – tłumaczy Agata Kulesza. Podopieczni Fundacji Radia ZET to wojownicy, którzy każdego dnia dzielnie walczą o swoją samodzielną przyszłość, o życie bez asysty innych osób. Podziwiam ludzi, którzy wychodzą z ciężkiej choroby, ludzi którzy się nie poddają, nie pogrążają, tylko odnajdują w sobie ten pierwiastek mistrza, siłę i walczą o każdy dzień, aby wyzdrowieć – opowiada Joanna Jędrzejczyk. Wiele godzin spędzonych na salach rehabilitacyjnych, hektolitry wylanych łez, strach o to, co przyniesie jutro, czy wystarczy środków na pokrycie kosztów związanych ze specjalistycznymi terapiami – to codzienność tysiąca osób z różnymi typami niepełnosprawności w całej Polsce, którzy bez wsparcia nie mają szansy na dogonienie swoich zdrowych rówieśników, na odzyskanie upragnionego zdrowia. Warto pomagać, bo to czyni świat lepszym. Warto pomagać, bo może samemu kiedyś będziemy potrzebować pomocy – mówi Kayah. W naszej działalności skupiamy się na niesieniu pomocy tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna. W szczególności wspieramy dzieci, ale pomagamy także dorosłym osobom z niepełnosprawnościami, które bardzo często są zdane tylko na siebie. Ważne żeby empatia i świadomość życia obok drugiego człowieka była dla nas podstawą funkcjonowania, wtedy wszystko będzie dobrze – dodaje Grażyna Torbicka.

Jak pomagamy?

Z roku na rok podopiecznych Fundacji Radia ZET przybywa. Wspieramy przede wszystkim osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnościami, w szczególności dzieci.

Julia, Ewelina i Gosia potrzebują specjalistycznych zajęć logopedycznych, by mówić i komunikować się z otoczeniem. Sebastian, Ania oraz Blanka wymagają rehabilitacji ruchowej, aby chodzić oraz poruszać się samodzielnie. Sandra, Kornelia, Bartek i Łukasz potrzebują odpowiednich terapii specjalistycznych, środków medycznych i sprzętu, który pomoże im funkcjonować w codziennym życiu.

W ubiegłym roku przekazaliśmy 293 darowizny indywidualne na rehabilitację, wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne, zakup sprzętu medycznego i leków. Wyposażyliśmy 21 instytucji, które pomagały chorym na COVID pacjentom, w środki ochrony indywidualnej oraz specjalistyczne urządzenia do dekontaminacji pomieszczeń. Łącznie daje to kwotę ponad 1,5 mln złotych na pomoc indywidualnym podopiecznym i placówkom medycznym.

Jak przekazać 1% podatku Fundacji Radia Zet?
- w usłudze Twój e-PIT wpisując KRS Fundacji Radia ZET 0000127204,
- za pomocą programów do rozliczenia podatku wpisując KRS Fundacji Radia ZET 0000127204 albo kliknij tutaj pobierając program lub rozliczając się Online. Program dostępny w wersji na WindowsMac OS i Linux,
- w formie papierowej wpisując KRS Fundacji Radia ZET 0000127204 w polu przeznaczonym do przekazania 1% podatku.

Twój 1% ma znaczenie. Dzięki niemu możemy pomagać.