Rozlicz PIT i pomóż odzyskiwać zdrowie i samodzielność

26.02.2021 08:33
Rozlicz PIT i pomóż odzyskiwać zdrowie i samodzielność

Chodzenie, mówienie, nawiązywanie kontaktu to dla wielu z nas dziecinnie proste. Ale nie dla wszystkich. Są osoby, dla których to bardzo trudne. To osoby ciężko chore i z niepełnosprawnościami, takie jak podopieczni Fundacji Radia ZET.

Nasze działania wspiera:

S.Grzeszczak 2

Sylwia Grzeszczak

Tegoroczną akcję, w której zachęcamy słuchaczy Radia ZET do przekazywania 1% podatku na rzecz podopiecznych Fundacji Radia ZET, wspiera Sylwia Grzeszczak. W ferworze pracy i zmian, które przyniósł ostatni czas, łatwo jest przejść obojętnie obok tych, którzy wymagają wsparcia. To bardzo ważne, by po prostu pomagać osobom, które tego potrzebują i nie zapominać o nich. Te osoby naprawdę bardzo tego potrzebują – odpowiada Sylwia. Mimo trudnego okresu z jakim mierzymy się już od ponad roku, Fundacja Radia ZET nawet na chwilę nie przestała wspierać tych najbardziej potrzebujących – osób z różnymi typami niepełnosprawności, w szczególności dzieci. Nasi podopieczni bardzo często są przyzwyczajeni do „życia w kwarantannie”, ponieważ schorzenie, z którym się mierzą nie pozwala na swobodne i bezpieczne opuszczanie domu, jednak pandemia doświadcza ich w innych sposób. Wielu z nich dotknął regres, bo dostęp do rehabilitacji był utrudniony, czy koszty związane z zapewnieniem odpowiednich terapii znacząco wzrosły. Nasi podopieczni nie mogą przełożyć swoich planów na kolejne miesiące, czy lata – przerwanie leczenia może skutkować utratą tego, na co tak ciężko pracowali. To dzięki systematycznej rehabilitacji mają szansę odzyskiwać sprawność i zdrowie. Jeśli mogę pomóc innej osobie to, to robię. Sprawia mi to wiele radości – mówi wokalistka. Dlatego pomagajmy, nie zapominajmy o innych. Warto pomagać i pamiętajcie, że jeśli jest nas jeszcze więcej w tych wszystkich inicjatywach, możemy szerzyć dobro i jak najwięcej ludzi może pomóc – dodaje artystka.

Jak pomagamy?

Z roku na rok podopiecznych Fundacji Radia ZET przybywa. Wspieramy przede wszystkim osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnościami, w szczególności dzieci.

Julia, Ewelina i Gosia potrzebują specjalistycznych zajęć logopedycznych, by mówić i komunikować się z otoczeniem. Sebastian, Ania oraz Blanka wymagają rehabilitacji ruchowej, aby chodzić oraz poruszać się samodzielnie. Sandra, Kornelia, Bartek i Łukasz potrzebują odpowiednich terapii specjalistycznych, środków medycznych i sprzętu, który pomoże im funkcjonować w codziennym życiu.

W ubiegłym roku przekazaliśmy 293 darowizny indywidualne na rehabilitację, wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne, zakup sprzętu medycznego i leków. Wyposażyliśmy 21 instytucji, które pomagały chorym na COVID pacjentom, w środki ochrony indywidualnej oraz specjalistyczne urządzenia do dekontaminacji pomieszczeń. Łącznie daje to kwotę ponad 1,5 mln złotych na pomoc indywidualnym podopiecznym i placówkom medycznym.

Jak przekazać 1% podatku Fundacji Radia Zet?
- w usłudze Twój e-PIT wpisując KRS Fundacji Radia ZET 0000127204,
- za pomocą programów do rozliczenia podatku wpisując KRS Fundacji Radia ZET 0000127204 albo kliknij tutaj pobierając program lub rozliczając się Online. Program dostępny w wersji na WindowsMac OS i Linux,
- w formie papierowej wpisując KRS Fundacji Radia ZET 0000127204 w polu przeznaczonym do przekazania 1% podatku.

Twój 1% ma znaczenie. Dzięki niemu możemy pomagać.