Amelia

Amelka ma 9 lat i cierpi na mózgowe porażenie dziecięce. Dziewczynka mimo młodego wieku jest bardzo dojrzała. Wie, że jedyną szansą na samodzielność jest zaangażowanie podczas rehabilitacji.

Amelia urodziła się w 27 tygodniu ciąży. Już na starcie musiała pokonać wiele trudności. Dopiero po wielotygodniowym pobycie w szpitalu mogła trafić do domu. Niestety skutkiem przedwczesnego porodu była spastyczność, zwłaszcza kończyn dolnych.

Dziecko w zeszłym roku przeszło operację mięśni, dzięki czemu udało się zniwelować uciążliwe przykurcze. Mama Amelki, Pani Marzena, samotnie wychowuje dwójkę dzieci. Kobieta musiała zrezygnować z pracy, by w pełni poświęcić się sprawowaniu opieki nad niepełnosprawną dziewczynką.

Amelia wytrwale ćwiczy i nie poddaje się. Upór w dążeniu do celu jakim jest samodzielność, jest niezwykle ważna zwłaszcza dla mamy, która marzy o tym, by w przyszłości jej ukochane dziecko było samodzielne i szczęśliwe. Turnusy rehabilitacyjne, specjalistyczne terapie, codzienna praca z fizjoterapeutą to wszystko przynosi owoce, ale i kosztuje. Mama potrzebuje środków na dalszą rehabilitację ruchową.

15631131_IMG_6186mmmmmmmmmmm