|north

Maja i Gabriela

Maja i Gabriela to ośmioletnie, niepełnosprawne bliźniaczki. Maja jest niewidoma, cierpi na MPD czterokończynowe i wodogłowie, a jej siostra ma problemy z mówieniem, wadę wzroku, zaburzenia integracji sensorycznej. Każda z nich wymaga rehabilitacji – Gabrysia, by porozumiewać się ze światem, a Maja do swojego pierwszego, samodzielnego kroku.

W 6 miesiącu ciąży na kontrolnej wizycie lekarskiej mama została poinformowana o istnieniu bardzo dużego ryzyka przedwczesnego porodu. Kobieta od razu została skierowana do szpitala, gdzie w 27 tygodniu dziewczynki przyszły na świat. Niestety nagłe rozwiązanie poskutkowało problemami zdrowotnymi dzieci.

Maja nie widzi i nie chodzi samodzielnie. Gabrysia jest sprawna ruchowo, ale ma problemy z mówieniem. Obie dziewczynki są wesołe i otwarte. Majeczka jest bardzo gadatliwa i łatwo nawiązuje kontakty. Z kolei Gabriela ma problemy z komunikowaniem przez co jest bardziej wycofana, jednak nadrabia to aktywnością ruchową, ponieważ uwielbia biegać i wspinać się. Rodzice bliźniaczek robią wszystko co w ich mocy, by dziewczynki były jak najbardziej samodzielne. Niestety koszty związane z rehabilitacją aż dwójki niepełnosprawnych dzieci przewyższają ich możliwości finansowe – miesięcznie kwoty pozwalające na zapewnieniem odpowiednich terapii oraz leczenia dzieci wynoszą kilka tysięcy złotych.