Pola

Pola, 6 lat, dystrofia miotoniczna, opóźniony rozwój mowy.

Ze względu na postępującą chorobę codzienność Poli jest wypełniona intensywną rehabilitacją, głównie ruchową i logopedyczną. Ze względu na fakt, że jest jeszcze mała, potrzebuje stałej stymulacji rozwoju poprzez różne rodzaje rehabilitacji. Obecnie porusza się normalnie ale jest bardzo wiotka, często się potyka, nie weźmie nic cięższego do rączki, ani długo niczego w niej nie utrzyma. Dzięki terapii na jesieni 2023 roku zaczęła mówić, ale mowa nadal jest niezbyt wyraźna.

Pomimo choroby Pola jest energiczną i aktywną dziewczynką, której żywiołem jest woda. Uwielbia pływać tak bardzo, że najchętniej nie wychodziłaby z basenu. Lubi huśtać się na huśtawce i układać puzzle. Jest otwarta na innych ludzi i kontakt z nimi.

Pola ma starszego brata, Oskara (15 lat). Dzieci bardzo się kochają ale też, jak to u rodzeństwa, potrafi między nimi iskrzyć. Szczególnie, że chłopiec dorasta a Pola garnie się do niego czasami nazbyt chętnie. Poza więzią rodzinną łączy ich również… ta sama choroba. Oskar również cierpi na dystrofię miotoniczną. Rodzicom finansowo jest ciężko, aby zapewnić niezbędną terapię dla dwójki chorych dzieci, szczególnie, że Pola potrzebuje jej w dużym natężeniu.