Wojtek

Wojtek ma 5 lat i cierpi na zespół Downa. Chłopiec potrzebuje terapii logopedycznej, by ćwiczyć prawidłową wymowę.

Cudowne dziecko

Mama z dumą mówi o Wojtusiu: „Chętnie uczestniczy w zajęciach, co przynosi efekty – od drugiego roku życia chodzi samodzielnie! Jest cudownym dzieckiem -  radosnym, otwartym, ugodowym.” Do jego ulubionych zajęć z pewnością można zaliczyć czytanie i słuchanie czytanych bajek. Po skończonej lekturze przychodzi czas na rozśmieszanie rodziców. Wojtek na miarę swoich możliwości, żwawo gestykulując opowiada o tym co przeczytał.

Nie jest łatwo

Efekty rehabilitacji, szczególnie ruchowej są naprawdę duże. Wojtuś dobrze rokuje do tego, aby w przyszłości być jak najbardziej samodzielny. „Jest bardzo pogodny, wszystko go interesuje, wszystko go ciekawi. Bardzo kochamy synka i zależy nam na jak najlepszym jego rozwoju.” - dodaje mama chłopca. Szansą na osiągnięcie tego celu jest systematyczna rehabilitacja, także logopedyczna, która jest bardzo kosztowna i stała się dużym wydatkiem obciążającym domowy budżet. Praca z terapeutami na zajęciach logopedycznych, a potem wraz z rodziną w domu przynosi sukcesy, jednak przed Wojtusiem jeszcze daleka droga i godziny spędzone na treningu swojej wymowy.