#Dziecinnie proste - Szymek

25.12.2017 15:12

4-letni Szymek po urodzeniu był w stanie krytycznym. Podręcznikowa ciąża zakończyła się cesarskim cięciem, kiedy wykryto u niego wrodzoną toksoplazmozę. Miał zapalenie płuc, w 6 dniu życia przeszedł operację zarośniętego przełyku. Badanie genetyczne potwierdziło zespół Downa. Cały czas potrzebuje rehabilitacji. I Wy możecie mu pomóc - to naprawdę proste.

#Dziecinnie proste - Szymek

fot. archiwum rodzinne

„Nie miałam problemu z tym, że będzie inny, że będzie ciężko. Było w głowie tysiąc pytań, co będzie dalej, ale na pewno to mnie nie złamało” – mówi pani Kasia, mama Szymka.
Toksoplazmozę udało się zatrzymać, ale zespół Downa jest wadą genetyczną, nieuleczalną. Dodatkowo Szymek ma astygmatyzm i dużą wadę wzroku, mówi niewyraźnie, ma niesprawną rączkę. Nadal nie chodzi stabilnie jak zdrowe dziecko. Mimo chorób Szymek ciągle się uśmiecha. Lubi zabawy z dziećmi, zwierzątka, samochody, uwielbia malowanie farbami. Ostatnio nauczył się sam bawić zabawkami, potrafi po prostu wziąć klocki i budować. To ogromnie cieszy jego najbliższych, bo widzą efekty codziennej rehabilitacji. Rehabilitacji, na którą często nie mają środków.

W czasie rehabilitacji Szymek ciężko pracuje, zwłaszcza na zajęciach logopedycznych i turnusach rehabilitacyjnych, po których widać, że idzie do przodu, że chłonie wszystko jak gąbka. Niestety codzienna terapia i turnusy to ogromne koszty, których mama Szymka nie jest w stanie ponosić. Mimo to jest pełna nadziei: „Wierzę, że dogoni rówieśników, choć może nigdy nie wyrówna na 100%. Liczę się, że braki będą, ale będę robić wszystko, żeby były jak najmniejsze”.

Bez wsparcia Szymek nie będzie miał szansy na lepszy rozwój. Możesz pomóc spełniać marzenia Szymka i jego mamy. Możesz pomóc im walczyć, żeby jego przyszłość była lepsza, pomóc walczyć o jego samodzielność.

Wystarczy wysłać SMS Serce pod nr 7245. To naprawdę proste!
Cały dochód z SMS-ów charytatywnych przeznaczymy na pomoc potrzebującym.
Dziękujemy operatorom sieci Orange, Play, T-Mobile, Heyah i Plus za wsparcie akcji i przekazanie całkowitej kwoty dochodu z SMS- ów na rzecz potrzebujących.
Na łączną kwotę uzyskaną przez Fundację Radia ZET składa się:
- 2 zł 46 gr (2 zł + VAT) z tytułu jednego SMS-a, w odniesieniu do SMS-ów otrzymanych od osób korzystających z usług operatorów: Polkomtel Sp. z o.o. oraz Orange Polska S.A., z wyjątkiem usług przedpłaconych (tzw. prepaid);
- W odniesieniu do pozostałych SMS- ów: 2 zł z tytułu jednego SMS-a.

Więcej Aktualności

26.06.2019 13:58