Misja Pomoc, czyli każdy może pomagać!

26.06.2019 13:58

Nawet najmniejsza pomoc ma znaczenie i wpływa na rzeczywistość, w której żyjemy. Dowód? Nasi mali agenci zdobyli 5 000 zł na rzecz lokalnych NGOs!

Misja Pomoc, czyli każdy może pomagać!

15 czerwca odbył się Piknik Lokalnych Organizacji Pozarządowych – Prasko-Południowe Prezentacje 2019, w którym braliśmy udział. Fundacja Radia Zet na to wydarzenie przygotowała grę edukacyjną - Misja Pomoc, w której połączyliśmy zabawę z nauką. Gracze mieli okazje poznać obszary działania i aktywności organizacji pozarządowych, co stało się dobrym pretekstem do rozważań w kontekście roli jakie pełnią w życiu społecznym.

14774258__N5A5351

Gra miała dwa warianty - dla dzieci poniżej 7 roku życia i starszych. Każdy uczestnik otrzymał kartę z zadaniami związanymi z działalnością organizacji pozarządowych, które musiał wypełnić. Za zaliczenie każdej mini-misji gracz otrzymywał pieczątkę na swojej karcie. Po zrealizowaniu wszystkich zadań składał swoją kartę w namiocie Fundacji Radia Zet, gdzie wymieniano ją na cegiełkę charytatywną i upominek. Dzięki małym agentom Fundacja Radia Zet ma do podziału 5 000 zł na lokalne NGOs, które zgodziły się wziąć udział w grze. Są to: Fundacja Zwalcz Nudę, Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, Fundacja Herosi, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Warszawa Praga-Południe, Fundacja Wsparcie i Praca Osób Niepełnosprawnych, Stowarzyszenie „Serduszko dla dzieci”.

14774284__N5A5520
14774282__N5A5497

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom gry wypełnienia misji, a naszym dzielnym wolontariuszom dziękujemy za koordynowanie przebiegu zabawy!

14774286__N5A5404

Więcej Aktualności