Podziel się sercem!

Michał, Nadia, Oskar, Ola i Antek – piątka dzieci, które już niedługo pójdą do szkoły. Ich rodzice bardzo chcieliby, żeby dostały się tam o własnych siłach. Czy będzie im to dane? Oby. Bo nasi mali bohaterowie już teraz „szkołę życia” mają codziennie. Intensywna rehabilitacja jest jedyną szansą na dogonienie zdrowych rówieśników. A Ty możesz im pomóc!

Wyprawka
Kiedy dziecko rodzi się zdrowe, jego rodzice mogą skupić się na jasnych stronach rodzicielstwa: kupować ubranka i pierwsze zabawki, planować wspólne odkrywanie świata. Jednak kiedy okazuje się, że dziecko rodzi się niepełnosprawne głównym „wyposażeniem” jego rodziców staje się morze cierpliwości, ogromne pokłady niemal nadludzkich sił, a także bezwarunkowa miłość, nadzieja i wiara w to, że kiedyś będzie lepiej.

Pierwszy dzwonek
Każde z tych dzieci ma swój bagaż doświadczeń, ciężki plecak, w którym dźwigają swoje dziecięce radości i kłopoty oraz sprzęty i pomoce, które pozwalają im funkcjonować. Michał – dający mu życie rozrusznik serca, Ola – trójnóg, dzięki którym porusza się samodzielnie, Nadia – procesor dźwięku umożliwiający słuchanie, Oskar – inhalator, a Antek – ortezy stabilizujące jego sylwetkę.

Lekcja życia i pokory
Jednak nawet najlepsze urządzenia nie zastąpią codziennych ćwiczeń. Cała piątka potrzebuje ich, by funkcjonować. Niepełnosprawność każdego z nich jest inna. Część braków można nadrobić, inne trzeba wypracować. Do tego jednak potrzeba czasu, cierpliwości i pieniędzy.

Przerwa
Oczywiście każde z nich ma również czas na zabawę. Nadia bardzo chętnie chodzi z mamą i młodszym bratem na plac zabaw, każdą taką wyprawę traktując jako okazję do ćwiczeń i spotkania z innymi dziećmi.  Michał lubi spędzać czas ze swoim dużo starszym, bratem Jakubem, z którym nie tylko bawi się, lecz także trenuje okazywanie emocji i uczuć. Oskar uwielbia swoje książki i ich bohaterów, zawsze ma wiele do powiedzenia o tym co przeczytał. A po lekturze z radością relaksuje się na huśtawce. Śpiewanie, granie na instrumentach i taniec to domeny Antka. Chłopiec jest bardzo radosnym dzieckiem i muzyczne „domowe koncerty” przynoszą mu najwięcej frajdy. Ola najchętniej spędza czas na zabawie figurkami, wymyślając przy tym historyjki ze swoimi zabawkowymi przyjaciółmi. Dziewczynka lubi też układać puzzle, a gdy tylko ma możliwość spędzać czas na tworzeniu budowli w piaskownicy.

Praca domowa
Dzień dziecka niepełnosprawnego niewiele różni się pod względem aktywności od dnia jego zdrowego kolegi. Jednak zamiast lekcji baletu lub jazdy na rowerze Oskar ma ćwiczenia rehabilitacyjne, Nadia spotyka się z logopedą, Antoś uczęszcza na zajęcia integracji sensorycznej oraz rehabilitację ruchową. Ola ćwiczy w domu z rehabilitantem metodami NDT Bobath i PNF, podobnie jak Michał, który niedawno osiągnął ogromny sukces - zaczął stawiać swoje pierwsze kroki. Na takie postępy potrzeba jednak czasu i wielu godzin spędzonych z fizjoterapeutą.

Promocja do następnej klasy
Dzieci wytrwale ćwiczą, co daje konkretne rezultaty. To jest ważne zwłaszcza
dla rodziców, którzy marzą o tym, by w przyszłości ich dzieci były samodzielne i szczęśliwe. Turnusy rehabilitacyjne, liczne terapie, codzienna praca z fizjoterapeutą – to wszystko przynosi owoce, ale i kosztuje. Dlatego dzieciaki potrzebują wsparcia. Dziś możesz pomóc im właśnie Ty.