Najnowocześniejsza pediatryczna sala hybrydowa w Europie otwarta
fot. Bartosz Siedlik Eurozet

Najnowocześniejsza pediatryczna sala hybrydowa w Europie otwarta

19 grudnia 2013 roku w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie została oddana do użytku pierwsza w Europie, najnowocześniejsza pediatryczna sala hybrydowa. Dzięki niej będzie można przeprowadzać najbardziej skomplikowane operacje ratujące życie najmłodszych pacjentów ze złożonymi wadami serca. Zakup sprzętu sfinansowała Fundacja Radia ZET, która przekazała na ten cel 5 mln zł, w całości pochodzących z 1% podatku.

Radość i wzruszenie towarzyszyły otwarciu pierwszej w Europie, najnowocześniejszej pediatrycznej sali hybrydowej dla dzieci, która powstała w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Oficjalnego otwarcia sali dokonali dzisiaj dr hab. Maciej Kowalczyk – Dyrektor Szpitala, prof. Janusz Skalski - Kierownik Kliniki Kardiochirurgii Dziecięcej, Izabela Szumielewicz – Dyrektor Fundacji Radia ZET, Wojciech Nowak – Rektor UJ oraz Piotr Laidler – Prorektor ds. Collegium Medicum.
„Marzenia o sali hybrydowej zrodziły się przed kilkoma laty, kiedy wspólnie z Władzami Szpitala i wbrew piętrzącym się trudnościom postanowiliśmy, że zrealizujemy to marzenie - mówi prof. Janusz Skalski, Kierownik Kliniki Kardiochirurgii Dziecięcej – Z pomocą pośpieszyła Fundacja Radia ZET przekazując nam 5 mln zł. Dziś doczekaliśmy się realizacji wyjątkowej i bardzo potrzebnej inwestycji. A wszystko po to aby lepiej, sprawniej i skuteczniej leczyć dzieci z najcięższymi wadami serca”.

Czym jest sala hybrydowa?

Sala hybrydowa – to nowoczesna sala operacyjna wyposażona w dwupłaszczyznowy angiograf współpracujący ze stołem operacyjnym, dzięki czemu lekarze mają szybszą i bardziej precyzyjną ocenę serca i naczyń krwionośnych, a jednocześnie nieograniczone możliwości działań śródoperacyjnych. Ponadto, sala hybrydowa umożliwia przeprowadzanie skomplikowanych zabiegów neurochirurgicznych, ortopedycznych i chirurgii ogólnej Dla małych pacjentów to przede wszystkim:

• możliwość przeprowadzenia jednej operacji zamiast kilku
  • krótszy czas hospitalizacji
  • szybszy powrót do domu małych pacjentów
  • zwiększenie szans powodzenia leczenia
  • skrócenie czasu oczekiwania na zabieg
  • szybsza rehabilitacja.

Prace nad dostosowaniem przestrzeni do instalacji tego skomplikowanego urządzenia trwały cały 2013 rok. Trzeba było wykonać wiele prac budowlanych i instalacyjnych przystosowując pomieszczenia szpitala do potrzeb nowoczesnego sprzętu. Ciekawostką jest, że sala pobiera taką ilość prądu jak małe osiedle domków jednorodzinnych. Sprzęt wyprodukowany przez firmę Siemens dostarczyła frima Consultronix S.A. Wkrótce personel Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie przejdzie niezbędne szkolenia z obsługi nowego sprzętu. Pierwsze operacje w sali hybrydowej będą przeprowadzone na początku 2014 roku.

Ważne liczby:

• 2,7 tys. dzieci z wadami serca rodzi się co roku w Polsce. Te wady są jedną z najczęstszych przyczyn zgonu niemowląt. Na szczęście lekarze coraz częściej potrafią pomóc.
  • 400 zabiegów operacyjnych rocznie przeprowadzają lekarze w Klinice Kardiochirurgii Dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Większość pacjentów to noworodki i niemowlęta, które przyszły na świat ze złożoną wadą serca.
  • 5 milionów złotych przekazała Fundacja Radia ZET na zbudowanie nowoczesnej sali hybrydowej dla dzieci. Przekazane pieniądze na sprzęt pochodziły z 1% podatku przekazywanego Fundacji Radia ZET, m.in. przez słuchaczy Radia ZET.
  • 78 m² powierzchni ma sama sala operacyjna, a 240 m2 cały obszar sali hybrydowej z zapleczem sanitarno-technicznym. Przy tak skomplikowanych zabiegach zespół operacyjny liczy kilkanaście osób. Wiele miejsca zajmuje również sam angiograf, kolumna z gazami anestezjologicznymi i inne niezbędne w takiej sali urządzenia.

FUNDACJA RADIA ZET WSPIERA NOWE ROZWIĄZANIA W MEDYCYNIE

Sala hybrydowa nie jest jedynym nowoczesnym rozwiązaniem, do którego wprowadzenia przyczyniła się Fundacja Radia ZET.

•  W 2009 r. Fundacja Radia ZET pokryła koszty zakupu sztucznej komory serca dla 13- miesięcznej Zuzi. Dziewczynka czekała na przeszczep serca, ale jej stan zdrowia codziennie się pogarszał. Jedyną szansą był zabieg wszczepienia sztucznej komory serca, ale wcześniej nikt w Polsce nie wszczepiał sztucznej komory serca tak małemu dziecku. Nie było procedur, ani Ministerstwo Zdrowia ani NFZ nie refundowały kosztów zabiegu. Wówczas z pomocą przyszła Fundacja Radia ZET, która przekazała 40 tys. euro na zakup sztucznej komory. Dzięki temu udało się uratować życie Zuzi, a krakowscy kardiochirurdzy opracowali procedury pozwalające na finansowanie tych zabiegów przez Ministerstwo Zdrowia. Od 2009 roku w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie wszczepiono sztuczną komorę serca u czterech pacjentów.
  • W 2011 r. Fundacja Radia ZET przekazała 600 tys. zł na zakup nowoczesnego echokardiografu, który trafił na oddział kardiochirurgiczny krakowskiego szpitala. Echokardiograf to urządzenie służące do nieinwazyjnego badania serca. Pozwala na dokładne obejrzenie jego struktur, co jest szczególnie ważne przy diagnozowaniu złożonych wad układu sercowo-naczyniowego. W przeciwieństwie do badań inwazyjnych, to badanie można bezpiecznie powtarzać wielokrotnie.
  • W 2012 roku Fundacja zakupiła nowoczesny ultrasonograf do badań prenatalnych dla Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, dzięki któremu dzieci mogą być diagnozowane jeszcze przed przyjściem na świat. W razie wykrycia wady lekarze mogą wdrożyć leczenie jeszcze w łonie matki, a także przygotować się do działań w czasie porodu i po narodzinach dziecka.