Sala hybrydowa - ratunek dla najmniejszych serc

Na konferencji prasowej, która odbyła się 18 stycznia 2013 r. w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, Dyrektor Fundacji Radia ZET Izabela Szumielewicz oficjalnie przekazała informację o rozpoczęciu budowy sali hybrydowej wraz z symbolicznym czekiem na 5 milionów zł.

Przedstawiciele krakowskiego szpitala oraz firmy Siemens, producenta sprzętu do sali hybrydowej opowiadali o zaletach projektu i prezentowali wizualizację sali, przypominającej wyposażenie stacji kosmicznej.

Sala hybrydowa zacznie działać już jesienią 2013 r.. Została zaprojektowana i przeznaczona specjalnie dla dzieci. Wyposażona w najnowocześniejszy sprzęt, umożliwi przeprowadzanie najcięższych operacji serca, ale również  wykonywania jednej operacji zamiast kilku oraz zabiegów operacyjnych i diagnostycznych jednocześnie. Dzięki temu mali pacjenci będą krócej hospitalizowani i szybciej wrócą do zdrowia.

Sala powstanie dzięki środkom pochodzącym z 1% podatku od darczyńców, a także dzięki SMS-om charytatywnym wysyłanym m.in. przez słuchaczy Radia ZET.

Raz jeszcze dziękujemy wszystkim, którzy wspierali Fundację Radia ZET.