Pomoc szpitalom
fot. Bartosz Siedlik Eurozet

Pomoc szpitalom

Szpitale są często drugim domem dla wielu naszych podopiecznych. Kupujemy sprzęt medyczny  i wyposażenie placówek medycznych, aby pomóc lekarzom jak najlepiej leczyć, a pacjentom przyspieszać powrót do domu.

Do 2017 roku kupiliśmy urządzenia medyczne i wyposażenie do oddziałów szpitalnych za ponad 10,5 mln zł.

Fundacja finansuje zakup sprzętu i wyposażenia do szpitali korzystając ze środków pozyskiwanych:

• w ramach Akcji Serce,
  • z odpisu 1% podatku,
  • z darowizn celowych,
  • z innych darowizn pozyskanych np. w ramach dodatkowych akcji charytatywnych i fundraisingowych.

Ze sprzętu podarowanego szpitalom przez Fundację Radia ZET korzysta kilkadziesiąt tysięcy pacjentów rocznie, leczonych w 10 szpitalach w całej Polsce, zarówno dużych wyspecjalizowanych ośrodkach, jak i mniejszych placówkach.

FRZ-mapa

Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Sanoku – USG echokardiograficzne

fot. SP ZOZ w Sanoku

W oddziale pediatrycznym Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Sanoku rocznie hospitalizowanych jest ponad 1000 dzieci. Niestety brakowało sprzętu do echokardiografii – podstawowego urządzenia w diagnostyce chorób serca. Z powodu braku sprzętu, lekarze musieli kierować dzieci do odległych ośrodków wojewódzkich. To znacznie ograniczało dostępność do nowoczesnej diagnostyki małym pacjentom z regionu bieszczadzkiego.
 Już pierwszego dnia pracy nowego aparatu lekarz wykrył poważną wadę serca u nowo narodzonego dziecka. Mały pacjent wymagał natychmiastowej pomocy i od razu został przetransportowany śmigłowcem do Uniwersyteckiego Szpitala w Krakowie, gdzie przeszedł ratującą życie operację.
W pierwszym roku użytkowania aparatu wykonano prawie 300 badań echokardiograficznych. Jak mówi Adam Siembab, Dyrektor Szpitala „w wielu przypadkach możliwość przeprowadzenia badania zadecydowała o zdrowiu, a nawet życiu chorego dziecka”.

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie - pionierska operacja na sali hybrydowej

hybryda_pionierska operacja
fot. USD Kraków

W październiku 2014 roku kardiochirurdzy i kardiolodzy z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie jako pierwsi na świecie wszczepili 5-letniemu dziecku zastawkę, przebijając się przez komorę serca. Dotychczas najmniejszy pacjent na świecie, któremu zaimplantowano zastawkę ważył ponad 16 kg. Tymczasem mała Wiktoria ważyła o 4 kg mniej. Urodziła się ze złożoną wadą rozwojową serca (wspólnym pniem tętniczym) i pomimo bardzo wcześnie przeprowadzonej korekcji wady rozwinęło się u niej ciężkie tętnicze nadciśnienie płucne. Przeszła dwie poważne operacje, ale jej życie nadal było zagrożone. Wiktoria żyje tylko dzięki temu, że lekarze wszczepili jej sztuczną zastawkę serca. Mogli to zrobić, ponieważ operowali na najnowocześniejszej w Europie pediatrycznej sali hybrydowej, sfinansowanej przez Fundację Radia ZET.
- Nie moglibyśmy wykonać tej operacji, gdybyśmy nie dysponowali możliwościami technicznymi nowoczesnej sali hybrydowej z dwupłaszczyznową wizualizacją - mówi prof. Janusz Skalski, kierownik Kliniki Kardiochirurgii w Krakowie. – Nikt wcześniej nie odważył się na przeprowadzenie tak karkołomnej operacji w podobnie trudnej sytuacji i u tak małego dziecka. Cieszę się, że teraz możemy podejmować takie niezwykłe wyzwania.
Sala hybrydowa została wyposażona w zintegrowany dwupłaszczyznowy angiograf współpracujący ze stołem operacyjnym pozwalający na szybszą i bardziej precyzyjną ocenę serca i naczyń krwionośnych, dając jednocześnie nieograniczone możliwości działań śródoperacyjnych.  Ponadto, sala umożliwia przeprowadzanie skomplikowanych zabiegów neurochirurgicznych, ortopedycznych i chirurgii ogólnej.

Kardiomonitory dla Instytut Centrum Matki Polki w Łodzi

fot. ICZMP

Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi jest jednym z największych wysokospecjalistycznych ośrodków medycznych w Polsce. Rocznie przyjmuje 50 tys. chorych: dzieci i dorosłych z całej Polski. W realizowanym od 2015 roku projekcie Fundacji: „Kardiomonitory dla Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi” szpital otrzymał już łącznie 52 urządzenia. Kardiomonitory są najbardziej podstawowym, niezbędnym narzędziem do dbania o bezpieczeństwo kardiologiczne pacjentów. Szczególnie tych po operacjach, przebywających na intensywnej terapii i w czasie diagnostyki chorób serca. Pozwalają także jeszcze lepiej opiekować się kobietami ciężarnymi, zwłaszcza cierpiącymi na różne schorzenia oraz spodziewającymi się dzieci z wadami wrodzonymi.
Obecnie z kardiomonitorów od Fundacji korzystają prawie wszystkie oddziały dziecięce ICZMP.