Wiktoria i Kacper

19.12.2019 15:51

Wiktoria ma 7 lat, a jej brat Kacper 6. Chłopiec cierpi na autyzm, oraz całościowe zaburzenia rozwoju. Wiktoria również jest zaburzona rozwojowo, ma także połowicze porażenie mózgowe, wrodzone torbiele mózgu, niedosłuch, wadę wzroku. Dzieci wychowuje samotnie Pani Agnieszka, z którą rozmawiała Beata Tadla. Zapytana o największe marzenie bez zastanowienia odpowiada - Chciałabym aby moje dzieci były zdrowe, by mogły funkcjonować normalnie w przyszłości.

Wiktoria i Kacper

Mama o chorobie córki wiedziała już podczas ciąży - Mi lekarze przedstawili ten czarny scenariusz, że Wiktoria może nie przeżyć. Także ja już żyłam z tą świadomością - opowiada. Od urodzenia dziewczynka była systematycznie rehabilitowana.

Po roku na świat przyszedł jej brat, Kacper. W toku rozwoju wczesnodziecięcego rozpoznano u niego autyzm. Ojciec dzieci zdecydował się pozostawić rodzinę. Mama podkreśla - Żeby zapewnić dzieciom taką naprawdę rehabilitację, która miałaby przynieść efekt, musiałam zrezygnować z pracy, bo nie byłam w stanie pogodzić pracy łącznie z dojazdami. Koszty rehabilitacji są ogromne, a samotna mama nie jest w stanie jej zapewnić. Jeżeli chodzi o samą Wiktorię, zliczając rehabilitację ruchową, rehabilitację w wodzie, integrację sensoryczną, biofeedback, logopedę, psychologa, hipoterapię, to tak jak zliczałam koszt rzędu 4 tysięcy miesięcznie, na samą Wiktorię - tłumaczy Pani Agnieszka.