Nasze akcje / Fundacja Radia ZET

każda złotówka.

Nasze akcje

1% pomaga - Jaś 2 lata

2-letni Jaś urodził się z zespołem niedorozwoju lewego serca (HLSHS). Jest jednym z kilkuset dzieci zoperowanych na sali hybrydowej ufundowanej przez Fundację Radia ZET w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie Prokocimiu.

1% pomaga - Michał 4 lata

4-letni Michałek ma za sobą 3 operacje serca i wielokrotne cewnikowania serca. Wspaniali lekarze i dostęp do najnowocześniejszych metod leczenia i sprzętu medycznego w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie pomogły mu w walce o zdrowie.

1% pomaga - Karolina 9 lat

Karolina jest pogodną dziewczynką, chociaż los nie szczędził jej cierpień, a szpital długo był dla niej pierwszym domem.

1% pomaga - Kuba 6 lat

Kuba ma bardzo złożoną wadę serca. Podwójna blizna na klatce piersiowej przypomina o operacjach, które ratowały mu życie.

1 procent naprawdę pomaga

Są takie dzieci, które potrzebują pomocy. A jeden procent naprawdę pomaga! Na sali hybrydowej, którą Fundacja Radia Zet podarowała Uniwersyteckiemu Szpitalowi Dziecięcemu w Krakowie, lekarze uratowali już kilkaset dzieci! Całe wyposażenie sali Fundacja kupiła za środki z 1% podatku.

Poznajcie Michała, Karolinę, Kubę i Jasia - dzieci operowane i diagnozowane na pierwszej w Europie sali hybrydowej. Więcej>>

Fundacja Radia ZET chce pomagać dalej. Rozliczając swój roczny PIT przekaż nam 1% swojego podatku.

Dzięki temu możemy pomagać chorym dzieciom.

Wpisz KRS 0000127204 na papierowym formularzu lub pobierz program do rozliczeń PIT (w wersji na Twój komputer: na Windows , Mac OS i Linux ) z wpisanym na stałe KRS-em Fundacji.

Więcej o rozliczaniu 1% podatku>>

Przekaż 1% - pomóż chorym dzieciom

3-letni Jaś urodził się z Zespołem Downa, poważną wadą serca, stopą końsko-szpotawą, niedoczynnością tarczycy. Żeby mógł chodzić, potrzebuje intensywnej rehabilitacji.

Fundacja Radia ZET ma status organizacji pożytku publicznego. Możesz przekazać nam 1 procent swojego podatku. Dla Ciebie to tylko chwila, poświęcona na wypełnienie kilku dodatkowych rubryk w zeznaniu podatkowym. A dla nas nieoceniona pomoc, dzięki której możemy pomagać chorym dzieciom.

Za każdą przekazaną złotówkę z całego serca dziękujemy.

Teraz to naprawdę proste! Pobierz bezpłatny program do rozliczeń PIT albo rozlicz się online i przekaż 1 procent Twojego podatku Fundacji Radia ZET.

Dane Fundacji są już wpisane, a program sam wyliczy 1% podatku na podstawie wprowadzonych przez Ciebie danych.

Program dostępny w wersji na Windows, Mac OS i Linux

Wszystkie wersje programu zawierają wpisane na stałe KRS Fundacji Radia ZET

Program e-pity Copyright 2016-2017 e-file sp. z o.o. sp. k.

Program ten nie umożliwia swobodnego wyboru i przekazania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych wybranej organizacji pożytku publicznego.

Akcja świąteczna - dziękujemy za pomoc

Sześćset tysięcy złotych z ponad 100 tys. SMS-ów – tyle zebrała Fundacja Radia ZET w akcji „Są takie dzieci, które potrzebują pomocy, aby być”. Dzięki tym środkom pomożemy Tosi, Erykowi, Oliwii, Arturowi i Michalinie w walce o zdrowie i sprawność.

Dziękujemy za wszystkie wysłane SMS-y, wpłacone darowizny i udostępnione posty. Szczególne podziękowania kierujemy do słuchaczy Radia ZET, Radia ZET Chilli i Radia ZET Gold, którzy zawsze mocno wspierają Fundację w niesieniu pomocy tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna.

Dziękujemy także operatorom za zrzeczenie się dochodu z połączeń SMS, dzięki czemu cały dochód z akcji pomoże dzieciom.

"Mądre Bajki" na ratunek małym sercom

Równo i miarowo. Pomimo choroby. Z nadzieją na wyzdrowienie. Tak powinno bić serce dziecka, o życie którego walczą wspaniali lekarze z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Kulczyk Foundation przekazało Fundacji Radia ZET 150 tys. zł, które pozwolą na zakup kardiomonitorów i pomp infuzyjnych dla dzieci z poważnymi schorzeniami kardiologicznymi.

– Nie ma ważniejszej rzeczy niż walka o życie i zdrowie dzieci. Tu nie możemy iść na żadne kompromisy – podkreśla Dominika Kulczyk, Prezes Kulczyk Foundation. Pieniądze przekazane opiekującej się dziećmi Fundacji Radia ZET pochodzą ze sprzedaży książeczki z audiobookiem „Mądre Bajki z całego świata”. – To edukacyjny projekt naszej fundacji. Bajki z różnych stron świata czytane są przez artystów. Towarzyszą im ćwiczenia, które pokazują dzieciom czym jest empatia."

Serce pod choinkę 2016 - Oliwia

Oliwia przeszła cztery operacje serca. Marzy żeby wreszcie być zdrowa. Pomoże tylko rehabilitacja.

9- letnia Oliwia z Suwałk urodziła się z poważną wadą serca - HLHS. Przeszła cztery operacje. Jej serce nigdy nie będzie zdrowe, ale dzięki operacjom zostało tak przebudowane, że dziewczynka może normalnie żyć. W miarę normalnie. Bo po operacjach Oliwia zapadła na enteropatię – jej organizm nie przyswaja białka. To bardzo groźne powikłanie po operacjach serca, nieuleczalne. Oliwia musi przestrzegać ścisłej diety, zjedzenie kilku ciastek, czy czekolady może zagrozić jej życiu. Dziewczynka przyjmuje aż 9 różnych leków dziennie. Dopiero rok temu mogła pójść do szkoły.

Na dodatek zrosty po operacjach tak zaburzyły jej rozwój, że groziło to kalectwem.

- Od dawna widziałam, że coś jest nie tak. Ale lekarze bagatelizowali. Mówili, żeby ją puścić na plac zabaw, to się „wyrówna”. Ale nic się nie wyrównało, tylko się pogorszyło – wspomina pani Marta, mama dziewczynki.

Oliwia nigdy nie będzie tak sprawna, jak inne dzieci. Na razie nie może nawet pójść na plac zabaw, męczy ją nawet wchodzenie po schodach. Ale dzięki rehabilitacji przynajmniej nie grozi jej wózek inwalidzki.

Sama Oliwia niechętnie rozmawia o swojej chorobie. Nie chce pamiętać o operacjach, a rehabilitacja jest dla niej bardzo bolesna. Woli rozmawiać o tym, że uwielbia konie, że marzy o kucyku, że tęskni za smakiem czekolady…

- Czasami pyta mnie „Mamusiu, czy już nie będę chorować?”. Nie wiem co będzie. Ale mam nadzieję, że już nic złego ją nie spotka – opowiada pani Marta.

Roczny koszt rehabilitacji Oliwii to ponad 14 000 zł.

Jeśli chcesz pomóc wyślij SMS o treści „Serce” pod numer 7525.

Koszt 6 zł 15 gr z VAT.

Dziękujemy operatorom za zrzeczenie się dochodu z połączeń SMS, dzięki czemu cały dochód z akcji pomoże dzieciom.

Można też wpłacić pieniądze na specjalne konto: 83 1840 0007 2213 3200 0811 5819 (dopisek: „serce”), Bank: SOCIETE GENERALE Oddział w Polsce ul. Marszałkowska 111 00-102 Warszawa. Cały dochód przeznaczymy na pomoc dzieciom.

Serce pod choinkę 2016 - Artur

Artur cierpi na dziecięce porażenie mózgowe. Potrzebuje specjalnego wózka inwalidzkiego.

Artur z Łodzi cierpi na dziecięce porażenie mózgowe. Nie chodzi, nie mówi, ma dużą wadę wzroku, prawa noga Artura jest krótsza z powodu zwichnięcia stawu biodrowego, ma padaczkę.

Kiedy miał 7 dni przeszedł operację układu pokarmowego. Udała się, ale w dniu wypisu do domu stan Artura nagle się załamał. Malutki chłopiec walczył o życie, doszło do niedotlenienia mózgu.

Po kilku miesiącach i kilku kolejnych zapaściach lekarzom udało się znaleźć przyczynę: biegunka chlorowa - choroba genetyczna, organizm Artura nie przyswaja sodu i potasu. To da się uzupełnić lekami. Ale porażenia mózgowego, do którego doszło na skutek choroby nic nie jest w stanie cofnąć.

Na początku było bardzo ciężko, przez pierwsze 3 lata Artur w ogóle się nie uśmiechał. Ale rodzice nie załamali się, walczyli o niego. Artur wyrósł na wesołego chłopca, który uwielbia być między ludźmi. Wszystko go ciekawi. Porozumiewa się kilkoma słowami i gestami. Bardzo dużo rozumie.

I uwielbia podróżować z rodzicami.

- Cieszy się, że jest nowe miejsce, nowi ludzie. Jak jesteśmy z nim na szlaku, to ludzie nas zaczepiają, są go ciekawi, przestają go traktować jak chorego – opowiada pani Małgorzata, mama chłopca. – Cały świat mu się podoba.

- Najgorsze, co można zrobić dzieciom z porażeniem mózgowym, to posadzić je w kącie i tam zostawić – dodaje tata, pan Sławomir. - Ważne, żeby się ruszał, żeby coś się wkoło niego działo, żeby był w tym świecie. Jak zrobi coś sam, to jest to najlepsza rehabilitacja!

Artur był w górach, pływał po jeziorach, zwiedzał słynne polskie miasta. Ale wózkiem inwalidzkim nie wszędzie da się wjechać. Rodzice Artura wymarzyli sobie specjalny wózek terenowy, dzięki któremu nie straszne im będą górskie szlaki, błoto, piach. I… gruntowe drogi dookoła domu, po których zwykłym wózkiem ciężko jest przejechać.

Koszt wózka dla Artura to ponad 16 000 zł.

Jeśli chcesz pomóc wyślij SMS o treści „Serce” pod numer 7525.

Koszt 6 zł 15 gr z VAT.

Najbliższe plany

Dalsza pomoc najbardziej potrzebującym, a w szczególności chorym dzieciom.

Co zrobiliśmy

Zobaczcie nasze podsumowania działalności i sprawozdania.